Moji podaci

Svako korištenje portala Hrvatska kulturna baština podliježe niže navedenim uvjetima.

Autorska i srodna prava

Sva prava nad svim objavljenim sadržajima na portalu „Hrvatska kulturna baština“, koji uključuju, no nisu ograničeni na slike, tekstove i softver, pridržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na portalu.

Uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.
Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.
Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.


Točnost i pouzdanost podataka

Ministarstvo kulture i medija će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom portalu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovorno za njihovu točnost i potpunost. Svi korisnici koji pristupaju portalu „Hrvatska kulturna baština“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Ministarstvo kulture i medija neće biti odgovorno ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala eKultura ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u njenom sadržaju.
Ovaj portal sadrži informacije treće strane i veze do drugih mrežnih stranica nad kojima Ministarstvo kulture i medija nema kontrolu. Ministarstvo kulture i medija nije odgovorno za točnost ili bilo koji drugi aspekt takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za takve informacije. Ministarstvo kulture i medija zadržava pravo izmjene sadržaja ovog portala na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena.

Zaštita privatnosti

Ministarstvo kulture i medija poštuje privatnost posjetitelja portala eKultura i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa korisnika kada ih oni dobrovoljno dostave. Ti podaci bit će korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge portala eKultura. Ti podaci neće biti prodavani niti korišteni, niti će biti prenošeni trećoj strani bez pristanka korisnika. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom portalu.

Zatvori
API: uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštovanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.

Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.

Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.

Zatvori
Pretražite portal

Predstavljamo velikane – Andrija Medulić (1510.-1563.)

Podijelite na

FacebookLinkedInTwitterWhatsAppEmail

Andrija Medulić ostavio je bogat opus crteža, bakropisa i bakropisa u kombinaciji sa suhom iglom – tehnikom koju je među prvima prihvatio u Italiji – obilježen eksperimentiranjem, slobodnim i spontanim crtežom, Parmigianinovim manirizmom, slikarskim pristupom i svjetlosnim kontrastima.

(Izvor: Hrvatski bibliografski leksikon)

U povodu 460. obljetnice smrti Andrije Medulića, predstavljamo znamenitoga hrvatskog autora koji se smatra grafičkim genijem svjetskih razmjera. Andrija Medulić Schiavone bio je hrvatski slikar i grafičar rođen u Zadru ili Nadinu oko 1510. godine, a umro u Veneciji 1. 12. 1563. godine. Koristio se različitim imenima (Meldolla, Schiavone, Zadranin), ali najpoznatiji je po nadimku Schiavone koji je sam dodao kako bi istaknuo pripadnost zavičaju. Prezime Medulić izveo je Ivan Kukuljević Sakcinski od prezimena talijanske obitelji Meldolla doseljene u Zadar iz pokrajine Forlì.

Na portalu eKultura predstavljamo petnaest izvornih bakropisa iz serije „Isukrst i dvanaest apostola“ Andrije Medulića koji se čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U dnevniku Grafičke zbirke NSK pod inventarnim brojevima 1432-1446 dr. Artur Schneider, prvi voditelj Zbirke, upisao je Andrija Medulić (Schiavone) Petnaest izvornih bakropisa iz serije „Isukrst i dvanaest apostola“. Jedini podatak koji govori o načinu nabave ovih bakropisa nalazi se na kataložnome listiću pod signaturom GZGH 227 med 1, gdje je u rubrici o načinu ulaska u Zbirku upisano olovkom kako ih je kupio slikar Ljubo Babić na dražbi u Sloveniji 1921. godine.

Bakropisi su najvjerojatnije nastali u razdoblju od 1548. do 1550. godine. Svi bakropisi koji su dio fonda Zbirke obrezani su do ruba ploče i nalijepljeni na tanju kartonsku podlogu.

Maniristički elementi u Medulićevu stvaralaštvu ističu snažan utjecaj Parmigianinovih radova u nastojanju da prikaže rasplinutost forme, izduženost figura, osobito uočljivo na prikazima prstiju, brzinu i nemirne poteze koji se spajaju u treperavome spletu linija.

Pozivamo vas da na portalu eKultura upoznate i ostala Medulićeva djela, a na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija saznate više o značajnoj izložbi „Andrija Medulić Schiavone, grafički genij manirizma” koja je održana u osječkome Muzeju likovnih umjetnosti.


Izrada izložbe: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2023.