Moji podaci

Svako korištenje portala Hrvatska kulturna baština podliježe niže navedenim uvjetima.

Autorska i srodna prava

Sva prava nad svim objavljenim sadržajima na portalu „Hrvatska kulturna baština“, koji uključuju, no nisu ograničeni na slike, tekstove i softver, pridržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na portalu.

Uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.
Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.
Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.


Točnost i pouzdanost podataka

Ministarstvo kulture i medija će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom portalu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovorno za njihovu točnost i potpunost. Svi korisnici koji pristupaju portalu „Hrvatska kulturna baština“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Ministarstvo kulture i medija neće biti odgovorno ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala eKultura ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u njenom sadržaju.
Ovaj portal sadrži informacije treće strane i veze do drugih mrežnih stranica nad kojima Ministarstvo kulture i medija nema kontrolu. Ministarstvo kulture i medija nije odgovorno za točnost ili bilo koji drugi aspekt takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za takve informacije. Ministarstvo kulture i medija zadržava pravo izmjene sadržaja ovog portala na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena.

Zaštita privatnosti

Ministarstvo kulture i medija poštuje privatnost posjetitelja portala eKultura i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa korisnika kada ih oni dobrovoljno dostave. Ti podaci bit će korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge portala eKultura. Ti podaci neće biti prodavani niti korišteni, niti će biti prenošeni trećoj strani bez pristanka korisnika. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom portalu.

Zatvori
API: uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštovanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.

Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.

Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.

Zatvori
Pretražite portal

Čitanje i čitatelji

Podijelite na

FacebookLinkedInTwitterWhatsAppEmail
 "Nakon što deset puta posjetite knjižnicu kako biste gledali knjige, otiđite jednom kako biste vidjeli čitatelje... pogledajte značajke, geste i položaje svakog od njih. Tako ćete naučiti nešto što nećete moći naučiti nigdje drugdje: Knjige su velike, ali ljudi su još veći." (Izvor: Arhiv Martina Bubera u Nacionalnoj knjižnici Izraela)

Na portalu e-kultura možete čitati knjige, rukopise i različite dokumente, ali i uživati u prizorima čitanja. Donosimo izbor djela koja prikazuju trenutke čitanja – slike prošlosti koje nas podsjećaju na vrijeme prije suvremene tehnologije u kojemu je čitanje imalo jednu posve drugu dimenziju.


Duboko uronjen u tekst – kao da poručuje faksimil bakropisa, burina i suhe igle iz 1653. Rembrandta van Rijna s prikazom svetog Jeronima koji čita. Faksimil je dio fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Prvi napori – naziv je skulpture Milke Vukelić iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu koja prikazuje lik djevojčice koja sjedi i rukama drži rastvorenu knjigu. Nisu li to svima poznati trenutci sricanja prvih slova koje nas vodi prema užitku čitanja…
Neki znaju čitati, a neki će tek naučiti! – razglednica iz fonda Grafičke zbirke NSK prikazuje djecu i učitelje Pučke škole u Poljicima.

Čitanje novina može biti jako zanimljivo, a posebno u društvu. Fotograf Đuro Janeković (14. 10. 1912. – 2. 5. 1989.), na fotografiji iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, zabilježio je prizor u kojem mlade žene zainteresirano čitaju novine pokraj Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Za razliku od vremena kada su bile glavni medij za prijenos informacija, danas su tiskane novine samo jedan on načina saznavanja novosti, a povijesne novine postale su važan dio baštinskih zbirki.

Čitati nam mogu i sami autori, a to je svakako poseban doživljaj! Zbirka Književnost Hrvatske radiotelevizije sadrži video u kojem je zabilježeno kako književnica Sunčana Škrinjarić  (Zagreb , 11. 12. 1931. – Zagreb , 21. 4. 2004.) recitira pjesme iz svoje knjige djeci osnovne škole.

Izrada izložbe: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2023.