Moji podaci

Svako korištenje portala Hrvatska kulturna baština podliježe niže navedenim uvjetima.

Autorska i srodna prava

Sva prava nad svim objavljenim sadržajima na portalu „Hrvatska kulturna baština“, koji uključuju, no nisu ograničeni na slike, tekstove i softver, pridržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na portalu.

Uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.
Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.
Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.


Točnost i pouzdanost podataka

Ministarstvo kulture i medija će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom portalu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovorno za njihovu točnost i potpunost. Svi korisnici koji pristupaju portalu „Hrvatska kulturna baština“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Ministarstvo kulture i medija neće biti odgovorno ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala eKultura ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u njenom sadržaju.
Ovaj portal sadrži informacije treće strane i veze do drugih mrežnih stranica nad kojima Ministarstvo kulture i medija nema kontrolu. Ministarstvo kulture i medija nije odgovorno za točnost ili bilo koji drugi aspekt takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za takve informacije. Ministarstvo kulture i medija zadržava pravo izmjene sadržaja ovog portala na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena.

Zaštita privatnosti

Ministarstvo kulture i medija poštuje privatnost posjetitelja portala eKultura i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa korisnika kada ih oni dobrovoljno dostave. Ti podaci bit će korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge portala eKultura. Ti podaci neće biti prodavani niti korišteni, niti će biti prenošeni trećoj strani bez pristanka korisnika. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom portalu.

Zatvori
API: uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštovanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.

Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.

Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.

Zatvori
Pretražite portal

Zajedno znamo više

Podijelite na

FacebookLinkedInTwitterWhatsAppEmail
Svaka baštinska ustanova čuva važan dio nacionalne kulturno-povijesne baštine, a njihove digitalizirane zbirke ostvaruju zajednički cilj - jednostavan objedinjeni pristup tiskanoj građi, rukopisima, umjetninama, zvuku, filmu, fotografiji... Zajedno možemo ispričati zanimljive priče o građi naših ustanova i spoznati više o našoj kulturnoj baštini.

Našu priču započinjemo u prostoru Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu gdje se nalazi prekrasna slika Razvitak hrvatske kulture hrvatskoga slikara Vlahe Bukovca (Cavtat, 1855. – Prag, 1922.). Naručena za novu Kraljevsku sveučilišnu knjižnicu koja je svečano otvorena 29. rujna 1913. godine, slika je postavljena iznad nosivog luka velike čitaonice u kolovozu 1913.

bukovac

Bukovca je za izradu slike angažirao Iso Kršnjavi, a kako je nastajao prikaz protagonista hrvatske kulture možemo saznati na starim fotografijama Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koje su dostupne na portalu Digitalne zbirke NSK.

bukovac2

Okolnosti izrade slike opisala je Vera Kružić-Uchytil u članku Promjena na Bukovčevoj slici “Razvitak hrvatske kulture” (1989.) koji sadrži drugu fotografiju Vlahe Bukovca snimljenu tijekom stvaranja ovog značajnog djela u Pragu 1913. godine. Sam je Bukovac o stvaranju slike Razvitak hrvatske kulture pisao u pismima prijateljima, a u pismu Marku Caru datiranom 2. lipnja 1913. napisao je kako je naslikao »veliku dekorativnu kompoziciju 4,38 x 11 metara, s figurama velikim od 3 do 3,40 i od 2 do 2,50 metara, te četiri osobe prirodne veličine – ukupno 36 osoba i sve to sami portreti«; a “čim reprodukcija bude gotova, poslat će mu je u Zadar (gdje je bila javno izložena), a on će sredinom srpnja s dvije mlađe kćeri doći u Zagreb da preda sliku i odmah će produžiti za Genevu” (Kružić-Uchytil, 1989.).

U opisima fotografija nije zabilježeno koja se od Bukovčevih kćeri nalazi na njima. Svjedokinja nastanka ovog osobitog umjetničkog djela ostala je anonimna. To nas dovodi do pitanja – koja je djevojčica imala čast promatrati nastanak slike uz samog umjetnika?

Poznato je da su Bukovčeve kćeri od ranih godina učile slikarstvo od oca. I on sam ih je rado slikao.

Životi obje Bukovčeve kćeri – slikarica Jelice i Ivanke opisani su u blogu Muzeja i galerije Konavala. Blog donosi i fotografije koje nam možda mogu odgovoriti na pitanje koja je djevojka ovjekovječena na fotografijama iz Praga.

Vlaho Bukovac u praškom ateljeu s kćerima Ivankom i Jelicom, 1921. Izvor: Muzej i galerija Konavala, KB-66

Što mislite? Je li moguće otkriti koja je djevojka na slici i pomoći da se opisi fotografija dovrše?


Izrada izložbe: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2023.