Moji podaci

Svako korištenje portala Hrvatska kulturna baština podliježe niže navedenim uvjetima.

Autorska i srodna prava

Sva prava nad svim objavljenim sadržajima na portalu „Hrvatska kulturna baština“, koji uključuju, no nisu ograničeni na slike, tekstove i softver, pridržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na portalu.

Uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.
Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.
Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.


Točnost i pouzdanost podataka

Ministarstvo kulture i medija će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom portalu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovorno za njihovu točnost i potpunost. Svi korisnici koji pristupaju portalu „Hrvatska kulturna baština“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Ministarstvo kulture i medija neće biti odgovorno ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala eKultura ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u njenom sadržaju.
Ovaj portal sadrži informacije treće strane i veze do drugih mrežnih stranica nad kojima Ministarstvo kulture i medija nema kontrolu. Ministarstvo kulture i medija nije odgovorno za točnost ili bilo koji drugi aspekt takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za takve informacije. Ministarstvo kulture i medija zadržava pravo izmjene sadržaja ovog portala na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena.

Zaštita privatnosti

Ministarstvo kulture i medija poštuje privatnost posjetitelja portala eKultura i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa korisnika kada ih oni dobrovoljno dostave. Ti podaci bit će korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge portala eKultura. Ti podaci neće biti prodavani niti korišteni, niti će biti prenošeni trećoj strani bez pristanka korisnika. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom portalu.

Zatvori
API: uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštovanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.

Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.

Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.

Zatvori
Pretražite portal
Arhiv Tošo Dabac
Arhiv Tošo Dabac
Arhiv Tošo Dabac opsežna je zbirka koja sadržava 160 000 umjetničkih predmeta, negativa i autorskih povećanja te vrijednu fotografsku opremu, biblioteku, arhivsku i hemerotečnu građu legendarnoga zagrebačkog fotografa Toše Dabca. Fotografski opus Toše Dabca obuhvaća širok tematski raspon od portreta, umjetničkih djela i gradskog života do pejzaža i folklora. Osim umjetničke ima i dokumentarnu vrijednost – svjedoči o povijesti Zagreba i regije. Atelje Toše Dabca u razdoblju je njegova djelovanja bio kultno okupljalište umjetnika i intelektualaca okupljenih oko skupine EXAT 51, Muzičkog bijenala, Zagrebačkog Velesajma, Radio Zagreba i Novih tendencija – u dinamičnom vremenu kada se Zagreb zbog aktivnosti koje je inicirala tadašnja Galerija suvremene umjetnosti, a današnji Muzej, upisuje na kulturnu kartu Europe. Nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, njegov atelje, preimenovan u Arhiv Tošo Dabac, nastavlja voditi umjetnikov nećak i nasljednik, i sam poznati fotograf, Petar Dabac. Sa skupinom suradnika 1980. godine u Arhivu osniva galeriju u kojoj priređuju izložbe i radionice znamenitih hrvatskih i inozemnih autora. Otad do danas vrata Arhiva širom su otvorena hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima koji se često koriste fotografskim naslijeđem Toše Dabca, bilo zbog njegove umjetničke bilo povijesne vrijednosti. Zbirku je 2005. godine otkupio Grad Zagreb i otad je na stručnom upravljanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Time su postavljeni temeljeni uvjeti za sustavnu stručnu obradu i digitalizaciju fotografske i dokumentarne građe radi preventivne zaštite izvornika i digitalne preglednosti građe za potrebe istraživanja fundusa u prostoru Zbirke kao i putem interneta. Realizacijom vlastitih programa, kao što je višegodišnji projekt Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, organizacijom samostalnih izložbi Toše Dabca kao i sudjelovanjem na skupnim fotografskim izložbama te stručnim i znanstvenim kongresima Arhiv Tošo Dabac bavi se prezentacijom opusa Toše Dabca kao i značaja ove Zbirke. Bogat program Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac koji se sastoji od predavanja i fotografskih radionica relevantnih stručnjaka fokusiran je, osim na prezentaciju i promociju manje poznatih segmenata opsežnog stvaralaštva Toše Dabca, i na razmjenu znanja o mediju fotografije. Arhiv Tošo Dabac upisan je 2002. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Institucija
Muzej suvremene umjetnosti
Museum of Contemporary Art
Datum objave
2023-09-12
Uvjeti korištenja
Javno dobro

Podijelite na

FacebookLinkedInTwitterWhatsAppEmail