Moji podaci

Svako korištenje portala Hrvatska kulturna baština podliježe niže navedenim uvjetima.

Autorska i srodna prava

Sva prava nad svim objavljenim sadržajima na portalu „Hrvatska kulturna baština“, koji uključuju, no nisu ograničeni na slike, tekstove i softver, pridržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na portalu.

Uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.
Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.
Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.


Točnost i pouzdanost podataka

Ministarstvo kulture i medija će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom portalu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovorno za njihovu točnost i potpunost. Svi korisnici koji pristupaju portalu „Hrvatska kulturna baština“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Ministarstvo kulture i medija neće biti odgovorno ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala eKultura ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u njenom sadržaju.
Ovaj portal sadrži informacije treće strane i veze do drugih mrežnih stranica nad kojima Ministarstvo kulture i medija nema kontrolu. Ministarstvo kulture i medija nije odgovorno za točnost ili bilo koji drugi aspekt takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za takve informacije. Ministarstvo kulture i medija zadržava pravo izmjene sadržaja ovog portala na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena.

Zaštita privatnosti

Ministarstvo kulture i medija poštuje privatnost posjetitelja portala eKultura i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa korisnika kada ih oni dobrovoljno dostave. Ti podaci bit će korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge portala eKultura. Ti podaci neće biti prodavani niti korišteni, niti će biti prenošeni trećoj strani bez pristanka korisnika. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom portalu.

Zatvori
API: uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštovanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.

Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.

Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.

Zatvori
Pretražite portal
Otorinolaringološka zbirka
Otorinolaringološka zbirka
Jezgra Otorinolaringološke zbirke formirana je 2016. godine, kada je Hrvatski muzej medicine i farmacije na poticaj prof. dr. sc. Željka Poljaka i zalaganjem prof. dr. sc. Ranka Mladine preuzeo velik dio zbirke (tzv. Muzeja) ORL klinike te popratnu dokumentaciju iz prostora Medicinskog fakulteta na Šalati. Ova kompleksna zbirka služila je u nastavne i istraživačke svrhe, a sastoji se od otorinolaringoloških medicinskih crteža – nastavnih plakata, trodimenzionalnih modela, preparata iz anatomije uha, nosa i grla, komparativno-anatomskih preparata, preparata patologije jednjaka (korozije, perforacije), grkljana (tumori), patološko-anatomskih preparata, stranih tijela izvađenih iz gornjeg dijela digestivnog i respiratornog trakta, medicinskih instrumenata i uređaja. Početak stvaranja zbirke seže u dvadesete godine prošloga stoljeća. Već na prvoj ORL klinici u Draškovićevoj 17 (1921.) koju je vodio prof. dr. Dragutin Mašek (1866. – 1956.) uređena je predavaonica koja je mogla primiti stotinu slušača. Iznad katedre bio je zidni prostor za slike koje je velikim dijelom naslikao tadašnji Mašekov asistent Ante Šercer (1896. – 1968.). Za nastavne i istraživačke svrhe služile su i zbirke. One su sadržavale preparate iz anatomije uha, nosa i grla te zbirku komparativno-anatomskih preparata. Ipak, najveći dio današnje ORL zbirke nastao je zahvaljujući osobitom zalaganju prof. dr. Ante Šercera, predstojnika ORL klinike u razdoblju od 1929. do 1945. godine. Primjerice, zbirka preparata lubanja životinja i čovjeka služila je Šerceru u znanstvenim istraživanjima o posljedicama angulacije baze lubanje i uspravnog stava čovjeka. Preuzimanjem za Hrvatski muzej medicine i farmacije ova vrijedna građa doslovce je spašena od propasti, jer je njezina sudbina bila neizvjesna nakon preseljenja Klinike, tijekom planiranja prenamjene prostora. Da je kojim slučajem i ostala u istom prostoru gdje se nalazila, vjerojatno bi stradala u potresu 22. ožujka 2020., koji je zadesio Zagreb i teško oštetio zgrade Medicinskog fakulteta, među kojima osobito zgradu bivše ORL klinike. Preuzeta i premještena Šercerova zbirka na svojoj novoj lokaciji u privremenom spremištu Muzeja ostala je u cijelosti sačuvana i nasreću nije oštećena tijekom potresa. Posebnost i bogatstvo zbirke bili su poticajem za njezino uvrštavanje u scenarij stalnog postava koji je dovršen 2018. godine. U stalnom postavu Muzeja odabrana građa iz Otorinolaringološke zbirke bit će predstavljena u izložbenoj cjelini pod nazivom Grane medicine i medicinski prostori, a osim predmeta iz Šercerove zbirke u ovu izložbenu cjelinu uvrštena je i građa iz donacija obitelji Padovan (iz ostavštine akademika Ive Padovana) i prof. dr. sc. Ranka Mladine.

Institucija
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Datum objave
2023-08-23
Uvjeti korištenja
Javno dobro

Podijelite na

FacebookLinkedInTwitterWhatsAppEmail