Moji podaci

Svako korištenje portala Hrvatska kulturna baština podliježe niže navedenim uvjetima.

Autorska i srodna prava

Sva prava nad svim objavljenim sadržajima na portalu „Hrvatska kulturna baština“, koji uključuju, no nisu ograničeni na slike, tekstove i softver, pridržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na portalu.

Uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.
Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.
Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.


Točnost i pouzdanost podataka

Ministarstvo kulture i medija će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom portalu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovorno za njihovu točnost i potpunost. Svi korisnici koji pristupaju portalu „Hrvatska kulturna baština“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Ministarstvo kulture i medija neće biti odgovorno ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala eKultura ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u njenom sadržaju.
Ovaj portal sadrži informacije treće strane i veze do drugih mrežnih stranica nad kojima Ministarstvo kulture i medija nema kontrolu. Ministarstvo kulture i medija nije odgovorno za točnost ili bilo koji drugi aspekt takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za takve informacije. Ministarstvo kulture i medija zadržava pravo izmjene sadržaja ovog portala na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena.

Zaštita privatnosti

Ministarstvo kulture i medija poštuje privatnost posjetitelja portala eKultura i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa korisnika kada ih oni dobrovoljno dostave. Ti podaci bit će korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge portala eKultura. Ti podaci neće biti prodavani niti korišteni, niti će biti prenošeni trećoj strani bez pristanka korisnika. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom portalu.

Zatvori
API: uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštovanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.

Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.

Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.

Zatvori
Pretražite portal
Zbirka tvornice lijekova Kaštel
Zbirka tvornice lijekova Kaštel
Zbirka tvornice lijekova Kaštel većim je dijelom zatečena u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU u Gundulićevoj 24 u Zagrebu, te je predana na upravljanje Hrvatskom muzeju medicine i farmacije. Zbirka sadrži reklamne razglednice, liječničke dnevnike s listom lijekova, katalog proizvoda, ambalažu lijekova i fotografiju studenata farmacije u posjetu tvornici Kaštel. Reklamne razglednice (34 primjerka) koje je za Kaštel dizajnirao Pavao Gavranić stigle su u Odsjek kao dar Kabineta grafike (2005.), a potječu iz donacije Angele Gavranić iz Zagreba, supruge pokojnoga Pavla Gavranića. Liječnički dnevnik (izdan 1939. pod naslovom Diarium medici, tri primjerka) stigao je u Muzej 2015. kao donacija Zrnke Naletilić iz Zagreba, kćeri pokojnoga liječnika Luje Naletilića. Muzej također posjeduje kolekciju ambalaže proizvoda tvornice Kaštel iz istog razdoblja, ali nažalost do sada nije utvrđeno tko ju je dizajnirao. Pojedine kutije lijekova sačuvane su s cjelovitim sadržajem (supozitorije, tablete, ampule s tekućinom za injekcije). Rijetka i vrijedna građa ove zbirke svjedoči o početcima i prvim uspjesima hrvatske farmaceutske industrije, odnosno tvornice Kaštel (Karlovac, 1921. – 1928.; Zagreb, 1928. – 1945.) koja je prethodnica današnje Plive. Svi navedeni predmeti detaljno su katalogizirani i predstavljeni javnosti na izložbi i u istoimenom katalogu Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih (Zagreb, 2016.).

Institucija
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Datum objave
2023-08-23
Uvjeti korištenja
Javno dobro

Podijelite na

FacebookLinkedInTwitterWhatsAppEmail