Moji podaci

Svako korištenje portala Hrvatska kulturna baština podliježe niže navedenim uvjetima.

Autorska i srodna prava

Sva prava nad svim objavljenim sadržajima na portalu „Hrvatska kulturna baština“, koji uključuju, no nisu ograničeni na slike, tekstove i softver, pridržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na portalu.

Uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.
Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.
Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.


Točnost i pouzdanost podataka

Ministarstvo kulture i medija će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom portalu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovorno za njihovu točnost i potpunost. Svi korisnici koji pristupaju portalu „Hrvatska kulturna baština“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Ministarstvo kulture i medija neće biti odgovorno ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala eKultura ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u njenom sadržaju.
Ovaj portal sadrži informacije treće strane i veze do drugih mrežnih stranica nad kojima Ministarstvo kulture i medija nema kontrolu. Ministarstvo kulture i medija nije odgovorno za točnost ili bilo koji drugi aspekt takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za takve informacije. Ministarstvo kulture i medija zadržava pravo izmjene sadržaja ovog portala na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena.

Zaštita privatnosti

Ministarstvo kulture i medija poštuje privatnost posjetitelja portala eKultura i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa korisnika kada ih oni dobrovoljno dostave. Ti podaci bit će korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge portala eKultura. Ti podaci neće biti prodavani niti korišteni, niti će biti prenošeni trećoj strani bez pristanka korisnika. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom portalu.

Zatvori
API: uvjeti korištenja

Preuzimanjem sadržaja s portala korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštovanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava.

Stoga se sadržaji s portala ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Ministarstva kulture i medija.

Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c) 2021, Ministarstvo kulture i medija RH, sva prava pridržana“.

Zatvori
Pretražite portal

Zbirka stakla – Slavonske staklane Zvečevo i Ivanovo Polje

Sandra Kandučar, viša kustosica, voditeljica Zbirke stakla


Zbirka stakla jedna je od temeljnih zbirki Muzeja za umjetnost i obrt koja broji gotovo 6000 predmeta, što je čini najvećom i najznačajnijom zbirkom ove vrste u Hrvatskoj. Prikupljeni fundus svojim sadržajem dokumentira bogatu povijest europske i hrvatske staklarske proizvodnje u rasponu od 16. do 21. stoljeća, u stilskom slijedu od renesanse do suvremenog dizajna. Zbirka obuhvaća reprezentativne primjerke, ali u velikoj mjeri i one predmete koji su sačinjavali elemente životnih prostora na našem tlu. Uz predmete koji su nastali u hrvatskim staklanama i od hrvatskih umjetnika, u zbirci su zastupljeni i mnogi proizvodi najznačajnijih europskih staklarskih središta. Svakako treba izdvojiti skupinu venecijanskog (muranskog) stakla koja je najveća i najcjelovitija u našoj zemlji, a njezin najvrjedniji dio čini staklo iz vremena renesanse. Zemlje sjeverno od Alpa zastupljene su predmetima izrađenim od stakla koje se svojom kakvoćom razlikuje od muranskog. To su bilikumi, boce i čaše od grubljeg stakla oslikani višebojnim emajlom. Predmeti iz razdoblja baroka i rokokoa većinom su češke i njemačke provenijencije, izrađeni od kristalnog stakla, ukrašeni tehnikama brušenja, graviranja i pozlatom. Unutar Zbirke stakla najzastupljenija je produkcija 19. stoljeća koju predstavljaju mnogobrojni predmeti izrađeni od bezbojnog i obojenog stakla, kao i od novoizumljenih vrsta stakla (hyalith, lityalin, uransko). Posebnu cjelinu u Zbirci čine vitraji iz razdoblja historicizma i secesije, kao i skice i nacrti za vitraje iz ostavštine Ivana Marinkovića, vlasnika glasovite zagrebačke radionice. Razdoblje 20. stoljeća zastupljeno je proizvodima iz najpoznatijih staklana Europe i Amerike, a u ovoj skupini valja istaknuti i djela poznatih skandinavskih dizajnera, kao i čeških majstora koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća.

Na ovoj izložbi osječkoj publici predstavljaju se proizvodi dviju slavonskih manufaktura stakla iz 19. stoljeća, vremena kada teritorij Slavonije obuhvaća opći napredak industrijske privrede u kojem staklarstvo predstavlja jednu od zastupljenijih grana. Mnoge staklane Slavonije svojim, iako kraćim djelovanjem dale su značajan doprinos privrednom razvitku.

Staklana u Ivanovom Polju kod Daruvara, djelovala je preko stotinu godina, što je gotovo izuzetno za naše prilike. Osnovana je još 1792. godine, a arhivski dokumenti spominju da je već početkom 19. stoljeća proizvodila “male količine stakla, od kojih je jedan dio plasirala i u susjednu Bosnu“. To su bili različiti predmeti od boca i stolnog posuđa do bočica za ljekarije kao i stakla za džepne ure. Sve se to izrađivalo od bijelog, zelenog i žutoga stakla. Tijekom vremena staklana je mijenjala vlasnike, prolazila krize ali i širila ponudu. Osim predmeta za svakodnevnu upotrebu, izrađivali su se i luksuzni, estetski vrlo lijepo oblikovani komadi od kristalnog stakla, kao i staklene ploče. Svoje proizvode staklana u Ivanovom Polju s uspjehom je izlagala 1864. na Prvoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu, 1885. u Budimpešti na Zemaljskoj izložbi i 1896. godine na Milenijskoj izložbi, dobivajući i zaslužena priznanja. Dolaskom novog stoljeća, 1910. godine, staklana se, iz financijskih razloga definitivno zatvara.


Za staklanu Zvečevo koju je 1842. osnovao bečki trgovac staklom Josef Lobmeyr i domaći poduzetnik Karlo Sigmund Hondl, može se slobodno reći da je bila najznačajnija tvornica stakla u Slavoniji u 19. stoljeću. Svoju robu izvozila je u mnoge europske gradove i u Ameriku, a svjetsku slavu stekla je svojim kristalnim čašama, servisima, svjetiljkama i kristalnim lusterima kojima je opskrbljivala i bečki Dvor. Vlasnici staklane mijenjali su se no tradicija kvalitetne izrade stakla je ostala, što se potvrđivalo i na međunarodnim izložbama u Beču 1873. i 1894. godine, kao i 1896. u Budimpešti. Rad staklane prestaje 1904. godine, a posljednji podatak o njoj iz 1912. godine navodi da je, iako zatvorena već nekoliko godina, zgrada izgorjela do temelja.